Problem z rozrządem 1.4 tsi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

lend, ja miałem taki klank przed wymianą nastawnika...
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• soszek1980
      Classic
      • 2010
      • 14

Ostatnie moje podejscie do naprawy tego padła!!! Po konsulatcji z pewnym magikiem(powiem wam jak się uda wszystko) powiedział mi tak trzeba zakupić dobry olej. Nie żadne 5w30 bo to ma opóźnić awarię nastawnika i zapobiegać awarii napinacza. zalać olej 5w40 będzie to olej FUCHS GT1 5W40. Dodatkowo będzie zrobiona płókanka silnika nie wiem o co chodzi i jak to wyglad i jakie koszty. Ale powiem jedno byłem na przegladzie auta w listopadzie przy 27000 tys wymieniono olej na castorl 5w30 Long life. W lipcy następnego roku padła turbina oczywiści po gwarancji ale skoda dała 100% na turbo plus uszczelki i smary robocizna kosztowała 750 zł. Ale wcześniej bo w maju zaczął się ten patologiczny turkot. Więc może problem jest w oleju bo chcą opóźnić awarię nastawnika i napinacza lejąc żadszy olej bo to pomaga(auto świat to opisał), ale przez to lecą turbiny i popychacze.

Będac dziś w salnonie forda dopełnić wszelkie formalności z zakupem focusa dla żony przyszedł pan, właściciel skody Yeti 1.2 tsi. Samochód ma nie cały rok. Pojechał z żoną i dzieckiem do włoch, wrócił i pojechał do serwisu z jakimś cykaniem. Uwaga nie ma auta już 3 tyg. coś padło w silniku, nie chcą mu oddać auta. Podobnież coś padło a nie mają zamiennika. Gościu postąpił krótko pozew do sądu i poszedł sobie kupić forda. Nie jestem żadnym zwolennikiem forda i to czysty przypadek ale naprawdę widocznie to jedyna droga aby dopiąć swego( mówię o sądzie a nie o kupnie forda). Choć to jest przykre że ufa się marce (rzekomo mało awaryjnej) a oni mają cie w nosie brzydko mówiąc.

Kolego LEND to co zamieściłeś w linku jest to wadliwy nastawnik.

Widziałem taki film w ASO trwa prawie 45 sekund.

A tak na marginesie albo sie wszyscy skrzykniemy i będzie pozew zbiorowy albo skoda będzi nas dymała w dupę bo pojedyńczo to jesteśmy pionkami. A może by trzeba ich w końcu zaszachować???

Komentarz

• LUKI
        RS
        • 2005
        • 5776

soszek1980, z tym 5w40 też słyszałem

ale czy to prawda :?:

w zimie olej będzie bardziej gęsty niż 30ka
        kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

Komentarz

• Ceed1
          Rider
          • 2012
          • 461

To ciekawa teoria. Obydwa oleje mają 5W.

Komentarz

• winni77
            RS
            • 2009
            • 2183
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Hmm... używałem Motula, teraz mam zalanego Fuchsa 0W30 i na razie spokój na obydwu, choć przebieg mały...
            Mój "Batmobil"

Komentarz

• Marcinooo
              Rider
              • 2009
              • 332

Zamieszczone przez LUKI
              w zimie olej będzie bardziej gęsty niż 30ka
              to może dobrze? Będzie lepiej osłaniał podzespoły - nie bedzie ściekał tak jak 30ka.
              Ja też zamierzam przeskoczyć na 40kę.

Komentarz

• bedziak
                Classic
                • 2010
                • 12
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

mam dwa auta z silnikami TSI .
                1,4 122KM ,wymieniony nastawnik ( czy jak tam zwał) przy 70 tys.
                1,2 85KM ,wymieniony na gwarancji kompletny rozrzad przy 39tys .
                w obu przypadkach to swieze tematy i narazie jest bardzo ok .
                upominajcie sie o swoje i jezeli auto jest serwisowane w ASO ,to wam zrobią.nie wiem czy miałem farta ,czy trafiłem na ludzi w porzadku jednak oba auta mam zrobione .1,4 był juz kilka miesiecy po gwarancji - nie zapłaciłem ani grosza !
                pozdrawiam i zycze szczęscia

Komentarz

• lend
                  Rider
                  • 2007
                  • 463

Zamieszczone przez soszek1980

Kolego LEND to co zamieściłeś w linku jest to wadliwy nastawnik.

Widziałem taki film w ASO trwa prawie 45 sekund.

A tak na marginesie albo sie wszyscy skrzykniemy i będzie pozew zbiorowy albo skoda będzi nas dymała w dupę bo pojedyńczo to jesteśmy pionkami. A może by trzeba ich w końcu zaszachować???
                  Takiego przeskoku łańcucha nigdy u siebie nie słyszałem ale podniesione obroty tak tyle , że myślałem , że to inna bajka.
                  A byłem z tymi obrotami 2 razy w serwisie.

Teraz jak mam auto po gwarancji to na bank powiedzą że nastawnik do wymiany.
                  MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• iFi
                    Elegance
                    • 2012
                    • 906

Ale podniesione obroty to objaw normalny dla tego silnika i występuje w określonych warunkach a związany jest z procedurą dogrzewania katalizatora.

Jeśli masz jedynie obroty podniesione to moim zdaniem nic z silnikiem się nie dzieje.

Jeśli dochodzi do tego klekotanie to już jest się czym martwić.

Komentarz

• lend
                      Rider
                      • 2007
                      • 463

iFi, no właśnie na tym filmiku co wkleiłem tego klekotu nie słyszę i u siebie tez nie słyszałem.
                      Teraz pytanie czy jestem farciarzem , że mając auto z 2009 roku nie mam walniętego rozrządu i terkoczącego filtra paliwa ?? 8)
                      MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• iFi
                        Elegance
                        • 2012
                        • 906

Do ASO zawsze możesz pojechać. Zapewne po upływie gwarancji aparaty słuchowe fachowców będą miały odpowiednią korekcję Możesz też nagrać filmik i zaprezentować tutaj...

Jaki masz przebieg?

[ Dodano: Pon 24 Wrz, 12 09:18 ]
                        Jeszcze jedna rzecz - na filmach często dźwięk jest zniekształcony i ciężko powiedzieć czy coś jest nie tak...

Komentarz

• lend
                          Rider
                          • 2007
                          • 463

iFi, 40 200 km czyli czas na rozrząd :evil:
                          MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• iFi
                            Elegance
                            • 2012
                            • 906

No faktycznie. ASO powiedziało by: Wie Pan, to już nie jest nowy samochód.

Nagraj filmik dla potomnych i jedź do ASO dla własnego spokoju, niech go obsłuchają.

Komentarz

• lend
                              Rider
                              • 2007
                              • 463

iFi, widzisz ja nie mam co nagrywać bo u mnie dosłyszałem tylko podwyższone obroty i nic więcej.
                              Tak więc osobiście nie panikuje ale oczywiście nie chciałbym aby autko wysrało mi się gdzieś w trasie....
                              MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• LUKI
                                RS
                                • 2005
                                • 5776

a u mnie ciąg dalszy pierdolenia z CAXA

jakieś 4k km miałem wymieniany nastawnik (oczywiście na gwarancji z numerem correct czyli 03C 109 088 E) ale ponownie mam efekt karetki...

rozmawiałem już ze swoim magikiem z ASO i wstępnie stwierdził - łańcuch...

znów mam takie dziwne akcje przy odpalaniu

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

w tym tygodniu będę wiedzieć coś więcej - także dam znać...

Komentarz

• marcink_1
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 312

Witam.
                                  U mnie przy przebiegu 44 000 km też jak narazie oprócz podwyższonych obrotów przy zapalaniu nic się nie dzieje i mam nadzieję, że zostanie tak do 150 000 km.
                                  Zastanawiam się czy ja nie mam słuchu czy mam taki szczęsliwy egzemplarz, a może niektórzy na forum są przeczuleni lub usterka dotyczy jednak niewielkiej liczby samochodów i wcale te silniki nie są takie ostatnie.
                                  Nadmieniam mam samochód z 2009 roku.

Pozdrawiam

Komentarz

• lend
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 463

marcink_1, podbijam

Niebawem jadę do Bednarka na naprawę szkody więc zagadam o te sprawy , nie obiecuję sobie za dużo ale zawsze jest okazja.
                                    MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• Xysiu
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 105

Ja dzis rano zostawilem auto w ASO do diagnozy i naprawy (odplatnej).

Przewidywany termin naprawy - sroda. Dam znac co i jak gdy odbiore auto.
                                      Pozdrawiam,

Krzysiek

---

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=27857

Komentarz

• LUKI
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5776

u mnie najpierw nastawnik (dwa tygodnie temu), teraz będzie łańcuch i napinacz a jak dalej będzie spierdolone to dochodzi do tego turbo

zajebiście...

02FL: 1.4TSI 6gang 122HP data produkcji: 06.08.2010 przebieg: 38k km

never ever CAXA :!:

Komentarz

• mirek_p11
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 6630
                                          • Volkswagen
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez LUKI
                                          never ever CAXA
                                          never ever VAG :!:

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                          Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                          Fotki

Komentarz

• jamesbondzio
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1174
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

LUKI, ... Niestety....A ja stawiam że jak miałeś efekt karetki to było to od początku turbo.

mirek_p11, ale co w zamian? Wszędzie taki szajs.....

Wczoraj oglądałem nowego Merca A-klase..... Hmmmmmm
                                            kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• LUKI
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 5776

Zamieszczone przez jamesbondzio
                                              LUKI, ... Niestety....A ja stawiam że jak miałeś efekt karetki to było to od początku turbo.
                                              z jednej strony dobrze, bo będzie wszystko new edition - nastawnik, łańcuch, napinacz

a jak piszesz, że efekt karetki to będzie i new turbo...

Komentarz

• Jaroslav92525
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 358
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez LUKI
                                                u mnie najpierw nastawnik (dwa tygodnie temu), teraz będzie łańcuch i napinacz a jak dalej będzie spierdolone to dochodzi do tego turbo

zajebiście...

02FL: 1.4TSI 6gang 122HP data produkcji: 06.08.2010 przebieg: 38k km

never ever CAXA :!:
                                                Szczere kondolencje... taki przebieg i taki dramat... tylko co w zamian ? Dla silników TSI w VAG nie ma alternatywy...
                                                Pozdrawiam,
                                                Jaroslav92525

-----------------------
                                                VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• marcink_1
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 312

Witam.
                                                  Kolego z opisu wnioskuję, że cipowałeś swój 1,4 TSI. Jak on się sprawuje po tym zabiegu, gdzie to robiłeś i jaki jest koszt?

Odnośnie awaryjności, to kiedy słychać ten efekt karetki i jak silny on jest. U mnie zaraz po odpaleniu leciutko nieraz słychać takie świstanie ale jak zamknę drzwi to już tego nie słychać. Czy to o to chodzi?

Pozdrawiam
                                                  Marcin

Zamieszczone przez jamesbondzio
                                                  Zamieszczone przez LUKI
                                                  po chuja robicie OT :!:

TYLKO CAXA :!:
                                                  ludzie jakiego Cruza? Gruza czy innego fiatowskiego Deeju

oczywiśćie że TYLKO CAXA i to jeszcze po czipie :!:

też mam czasami efekt karetki ale nasila sie tylko jak zbliża sie wymiana oleju.
                                                  Potem robie dmuchanie w turbo ze 180km/h (oczywiście po autostradzie w niemiecach ) i jest ogień

Komentarz

• LUKI
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5776

Zamieszczone przez marcink_1
                                                    słychać ten efekt karetki i jak silny on jest
                                                    a czy ktoś z nas gdziekolwiek napisał, że efekt karetki...słychać :?:

Komentarz

Pracuję...